Slovnica gornje lužiške srbščine

Nouns

Each Sorbian noun is of one of the following three genders: masculine (masc.), feminine (fem.) and neuter (neut.). They are inflected for three numbers: singular (sing.), dual (du.) (used when reffering to two objects), plural (pl.) and for seven cases: nominative (N), genitive (G), dative (D), accusative (A), instrumental (I), locative (L) and vocative (V).

Nouns are never accompanied by articles, as there are no articles in the Standard Upper Sorbian.

For language nerds only

In the colloquial and dialectal Upper Sorbian, both indefinite and definite articles are sometimes used under the influence of German. The indefinite article is identical to the numeral jedyn one (see Numerals) and the definite article is identical to the demonstrative pronound tón this (see Demonstrative pronouns). However, using articles in the standard language is higly unusual and it is considered a serious mistake.

Declension of masculine nouns
Delcencion of feminine nouns
Declension of neuter nounsBack to the contents
Na tem spletnem mestu uporabljamo piškotke, in sicer za naslednja namena:

1. za shranjevanje vaših izidov v igri Besede in slike na vaši napravi in za prikaz statistike teh izidov na strani Vaši izidi; ti podatki niso na voljo drugim uporabnikom, jih ne shranjujemo, ne analiziramo in ne delimo z drugimi;

2. za prikaz oglasov Google. Preberite spodnjo informacijo o piškotkih Google za uporabnike iz EGP in izven EGP (pomaknite navzdol).

Uporabniki iz Evropskega gospodarskega prostora

Oglasi Google, ki se na našem spletnem mestu prikažejo uporabnikom iz EGP, se ne prilagajajo. Čeprav ti oglasi ne uporabljajo piškotkov za individualno prilaganje oglasov, jih uporabljajo za omogočanje omejevanja števila prikazov, ustvarjanje zbirnih poročil o oglasih in preprečevanje goljufij in zlorab.
Več o piškotkih Google

Uporabniki izven Evropskega gospodarskega prostora

Za uporabnike iz držav zunaj EGP piškotke Google uporabljamo za prilagajanje oglasov. Podatke o vaši uporabi spletnega mesta delimo z Google.
Več o piškotkih Google

Onemogočanje piškotkov

Če ne soglašate z uporabo piškotkov, jih onemogočite v nastavitvah svojega brskalnika ali ne uporabljajte našega spletnega mesta. Če piškotke onemogočite, bodo nekatere možnosti igre Besede in slike nedostopne.
OK, razumem.