Slovnica gornje lužiške srbščine

THE FUTURE TENSE

The way of constructing the future tense forms depends on the perfectiveness or nonperfectiveness of a verb.

The perfective verbs, which doesn't have the present tense at all, use the present stem and the present endings, so that the present forms are used to mark the future tense here. Compare the following examples:

the present tense

A npf. verb: pisać pisa to write

singular dual plural

1 pisam pisamoj pisamy

2 pisaš pisatej pisaće

3 pisa pisatej pisaja

the future tense

A pf. verb: napisać napisa to write

singular dual plural

1 napisam napisamoj napisamy

2 napisaš napisatej napisaće

3 napisa napisatej napisaja

The nonperfective verbs when making the future forms use the infinitive form preceeded by the future form of the być je to bee auxiliary verb.

the future tense

A npf. verb: pisać pisa to write

singular dual plural

1 budu pisać budźemoj pisać budźemy pisać

2 budźeš pisać budźetej pisać budźeće pisać

3 budźe pisać budźetej pisać budu, budźeja čitać

[ATTENTION! All written above is true for the written and oficially spoken language, but in the conversational speech both the perfective and nonperfective verbs make their future forms using the auxiliary verb być sym and the infinitive.]Back to the contents
Na tem spletnem mestu uporabljamo piškotke, in sicer za naslednja namena:

1. za shranjevanje vaših izidov v igri Besede in slike na vaši napravi in za prikaz statistike teh izidov na strani Vaši izidi; ti podatki niso na voljo drugim uporabnikom, jih ne shranjujemo, ne analiziramo in ne delimo z drugimi;

2. za prikaz oglasov Google. Preberite spodnjo informacijo o piškotkih Google za uporabnike iz EGP in izven EGP (pomaknite navzdol).

Uporabniki iz Evropskega gospodarskega prostora

Oglasi Google, ki se na našem spletnem mestu prikažejo uporabnikom iz EGP, se ne prilagajajo. Čeprav ti oglasi ne uporabljajo piškotkov za individualno prilaganje oglasov, jih uporabljajo za omogočanje omejevanja števila prikazov, ustvarjanje zbirnih poročil o oglasih in preprečevanje goljufij in zlorab.
Več o piškotkih Google

Uporabniki izven Evropskega gospodarskega prostora

Za uporabnike iz držav zunaj EGP piškotke Google uporabljamo za prilagajanje oglasov. Podatke o vaši uporabi spletnega mesta delimo z Google.
Več o piškotkih Google

Onemogočanje piškotkov

Če ne soglašate z uporabo piškotkov, jih onemogočite v nastavitvah svojega brskalnika ali ne uporabljajte našega spletnega mesta. Če piškotke onemogočite, bodo nekatere možnosti igre Besede in slike nedostopne.
OK, razumem.